Archief


Dit was de AGENDA van het weblog, het overzicht wordt hier niet meer geactualiseerd; het complete overzicht vind je op onze website.



Ons huis is jouw huis 
Laat jouw geweldige gedachte of onvervulde wens verwezenlijken omdat het pad er naartoe wordt geëffend; met je team, collega's, of met ................................ ?
Consortium voor Innovatie wil jou graag helpen “het verschil te maken”

Het Innovatiehuis, gelegen in het centrum van 's-Hertogenbosch, op loopafstand van het Centraal station, staat in de sector bekend als ontmoetingsruimte voor initiatieven en reflectie. Er zijn sessieruimtes, een huiskamer en een vergaderruimte ter beschikking.
Zeker weten of je terecht kunt? Check het even op 073-7200932.


Boek van Coen Free nog steeds verkrijgbaar.
CREALUCION
Handreiking voor Gedroomd Onderwijs en Duurzame Talentontwikkeling.

Als voorzitter van het Consortium voor Innovatie voor beroepsonderwijs en volwasseneducatie was Coen ruim 25 jaar een opgewekte  zoeker naar goed, eigentijds onderwijs.  In CREALUCION doet hij verslag van zijn boeiende zoektocht naar de heilige graal: gedroomd onderwijs dat de ruimte biedt aan een optimale talentontwikkeling voor álle kinderen. Een zoektocht naar de essenties van ons denken en leren, met opmerkelijke en voor het onderwijs hoopgevende resultaten. Helaas is Coen ons ontvallen; zijn gedachtegoed leeft door en is beschikbaar.

Het boek is te bestellen via het CvI. Lees meer in de speech van Coen op 4-11 elders op de weblog.


Themamiddagen in het Innovatiehuis 
in 's-Hertogenbosch of Pop-up Innovatiehuis elders in het land.

Het Consortium voor Innovatie organiseert regelmatig bijeenkomsten, workshops en trainingen. De meeste themamiddagen zijn geregistreerd door registerleraar en leveren je professionaliserings uren op. (Meestal 3 RU).

Het overzicht van onze CvI activiteiten wordt hier niet meer geactualiseerd. Kijk op onze website voor het actuele overzicht! 

Ga naar www.cviweb.nl  en meld je aan voor de actuele bijeenkomsten.

Geschiedenis van de themabijeenkomsten:

woensdagmiddag 28 juni 2017 - Innovatiehuis 's-Hertogenbosch
Themamiddag Kritische denkvaardigheden in MBO

Kritische denkvaardigheden zijn noodzakelijk voor de opleiders en docenten in het MBO om de dialoog met studenten aan te gaan over complexe thema's. Leer de methodiek Rationale kennen en ga zelf aan de slag om jouw kritische denkvaardigheid te ontwikkelen. Omdat kritische denkvaardigheden onlosmakelijk verbonden zijn met creatief denken, hiervoor ook alle aandacht.

Met oa. Timo ter Berg (Kritisch Denken BV), Daan van Riet (ROC Midden Nederland) en Harry van der Schans (Koning Willem I College)



PopUp Innovatiehuis in Steenwijk 
(op de grens van Overijssel, Friesland en Drenthe)
dinsdag 19 - donderdag 28 september 2017
Thema van deze editie: Levenskunst, Cultuur en Betekenis.
In de meest brede zin van het woord geven Landstede en ROC Friese Poort met deze editie van het PopUp Innovatiehuis een impuls aan de kwaliteit van onderwijs, waarbij de vraag hoe wij in onze geseculariseerde samenleving studenten kunnen stimuleren om hun eigen zin-te-vinden, op een verrassende manier centraal komt te staan.
De activiteiten, waarvoor je kunt aanmelden, zoals Tweedaagse "Creatief problemen oplossen", een Stilteweekend, een Themamiddag Leefplezier en een Themamiddag Moderne Levenskunst vind je op deze agende ook in het programma op de weblog van het PopUp Innovatiehuis.

dinsdag 19 en woensdag 20 september - PopUp Innovatiehuis Steenwijk
Tweedaagse facilitators training
"Creatief probleem oplossen, Out of the Box denken"
Creativiteit is steeds essentiëler voor organisaties om excellent te kunnen zijn in een snel veranderende externe omgeving. ook als individu willen we graag out of the box kunnen denken of een groep op een creatieve manier gebruik laten maken van eigen mogelijkheden.
Addy de Zeeuw, ervaren facilitator en specialist in creatieve sessies, leert je in deze tweedaagse het proces van creatief probleem oplossen zelf toepassen in groepen, patroon doorbrekend denken en ideeën en oplossingen genereren.
In het PopUp Innovatiehuis Steenwijk is ook een overnachtingsmogelijkheid beschikbaar.


weekend 23 - 24 september 2017 - PopUp Innovatiehuis Steenwijk
Stilteweekend
Terug naar een-voud - de smaak van verstilling. Deelnemers worden in twee dagen uitgenodigd een stap op de plaats te maken en tijd te nemen voor persoonlijke inkeer en bezinning via de beoefening van meditatie.

Begeleiding door Ben Claessens, hoofdredacteur van Profiel en zenmonnik, die zich sinds de jaren '80 verdiept in spiritualiteit. Hij schreef enkele boeken over zen en christelijke mystiek.


Themamiddag maandag 25 september 2017  - PopUp Innovatiehuis Steenwijk
Leefplezier en de empathisch-pedagogische relatie

Met plezier begeleider zijn: werken vanuit verbinding met jouw verhaal en het verhaal van de ander.
- zin om je eigen expertise en ervaring op het gebied van de pedagogische relatie te vergroten?
- behoefte om je pedagogische tact te onderzoeken?
- nieuwsgierig naar hoe je Leefplezier hierbij kan inzetten?
Kom dan naar de themamiddag in PopUp Innovatiehuis Steenwijk.

Aan de slag met verdieping in de empatisch- pedagogische realtie en werken aan de bondige biografie met de Leefplezierboom met Ella ten Barge (ECNO/NHL Hogeschool voor Professionalisering) en Diesje Zwart (Noorderpoort en Leefplezier.nl).



Themadag dinsdag 26 september 2017 - PopUp Innovatiehuis Steenwijk
Jorwerd on tour - Stilte, bezinning en verbinding

On onze maatschappij worden we overspoeld door de hectiek van het bestaan. Nijkleaster biedt daarom programma's aan, die zich richten op 'stilte, bezinning en verbinding'. Hinne Wagenaar, pionier predikant van Nijkleaster deelt zijn ervaringen en neemt je mee op Kleaster-kuier, een meditatieve wandeling.


Themadag woensdag 27 september 2017 - PopUp Innovatiehuis Steenwijk
Speldag: Ambachtelijke zingeving in het onderwijs

Speldag met interactieve lezing over gedachtegoed van René Gude, Werk verZetten door journalist Peter Henk Steenhuis. We spelen het "Zin in werkspel" dat Steenhuis afgelopen jaar ontwikkelde met de Werkgeversvereniging Nederland. In een workshop vragen we ons af hoe we ambachtelijke zingeving vorm geven in het onderwijs.

Peter Henk Steenhuis is journalist en filosofie redacteur voor Trouw, werkte veel met Gude samen.


Themaavond woensdagavond 27 september 2017 - PopUp Innovatiehuis Steenwijk
Metacognitie en breinleren in het MBO

Ben je geïnteresseerd in hoe jouw studenten leren? Geloof jij dat elke student zich altijd, blijven kan ontwikkelen? wat dat betekent voor jouw rol als docent?
Kom dan naar deze avondsessie over (brien-)leren. D.m.v. theorie, interactie en zelf ervaren krijg je een eerste indruk wat gerichte inzet van metacognitie jouw studenten (en jou zelf) kan opleveren.

Workshop met Hans de Goede (ROC Landstede)

donderdagmiddag 28 september  - PopUp Innovatiehuis Steenwijk
Themamiddag Moderne Levenskunst

Prof. dr. Maarten van Buuren (Hoogleraar moderne letterkunde aan de Universiteit van Utrecht) levert een bijdrage:
Moderne Levenskunst volgens Spinoza.
Ervoor en erna gaan we in gesprek hoe we moderne levenskunst in het dagelijks leven (en wellicht in onderwijs) kunnen toepassen.


vrijdagmiddag 29 september 2017 - Innovatiehuis 's-Hertogenbosch
Themamiddag Intercultureel communiceren in de multiculturele samenleving

Scan jouw "interculturele competentie"!
Themamiddag met oa. welk rol interculturele communicatie op jouw school zou moeten spelen, wat je hiermee kunt in jouw lespraktijk en welke gevolgen dat heeft (moet hebben) voor (na)scholing en bijvoorbeeld personeelsbeleid.
Met oa. Toon van der Ven (lerarenopleider bij Aeres Hogeschool Wageningen), Rubik Zazarin (Driehoektraining) en praktijkervaringen van mbo-scholen via Netwerk Burgerschap MBO



Mis je een thema?
Actuele thema's voor de MBOscholen zijn een themamiddag in het Innovatiehuis waard. Tip ons als je een thema mist.  We zijn altijd geïnteresseerd in nieuwe Themamiddagen over actuele thema's.

Voor meer informatie over de CvI activiteiten en aanmelding:
volg de link per bijeenkomst (klik op de titel), lees ook de Voorwaarden.
Neem ook eens een kijkje op onze website www.cviweb.nl

Je kunt de sessieruimte(s) in het Innovatiehuis ook reserveren voor jouw eigen bijeenkomst, mits er geen andere afspraken in de Agenda staan. Neem voor de mogelijkheden contact op met ons via info@cviweb.nl of 073-7200932.

Eerder organiseerden wij:

dinsdagmiddag 6 juni 2017 - Innovatiehuis 's-Hertogenbosch
Themamiddag Ieder MBO een Practoraat

In 2015 is de Stichting "Ieder MBO een practoraat" opgericht.
Wil jij weten wat een practoraat precies is en welke meerwaarde het kan hebben voor jouw onderwijs(instelling)?
Aan de hand van concrete voorbeelden en best practices vanuit de actieve 15 practoraten proberen we de kritische succesfactoren bij practoraten te duiden en geïnteresseerden op weg te helpen bij het starten van een practoraat.

Met initiatiefnemer Jorick Scheerens (Mediacollege Amsterdam), Marc van der Meer en Frank van den Ende (Summa College).



vrijdagmiddag 19 mei 2017 - Innovatiehuis 's-Hertogenbosch
Kennismakingssessie Weet-denk-doe! snel professionaliseren in het mbo

Hoe kan een mbo-school en/of een mbo-team snel beter worden?
Dit is de vraag waar het boek Weet, denk, doe, snel professionaliseren in het mbo over gaat.
De Argumentenfabriek  heeft de ervaringen van vier mbo-instellingen, die grote stappen hebben gemaakt op het pad van professionalisering (Nova College, ROC van Twente, Koning Willem 1 College en Deltion College) geïnventariseerd en deze omgezet in een toegankelijk denk- en werkmodel.
Deze middag in het Innovatiehuis gaat Anouk Mulder, chef onderwijs bij de Argumentenfabriek met de deelnemers aan de slag en is het boek ter plekke te koop.

woensdagmiddag 10 mei 2017 - Innovatiehuis 's-Hertogenbosch
Storytelling succesvol inzetten in MBO

Om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt hebben MBO’ers een goed verhaal nodig.

In deze workshop ga je zelf aan de slag met de techniek van storytelling; zelf ervaren door te doen. Daarna bespreken we hoe je dit model kan inzetten in het MBO.
Workshop Storytelling door Ignace de Haes, loopbaanbegeleider Radboud Universiteit


vrijdagmiddag 3 februari 2017 
Themamiddag Techniekonderwijs
"Instroom (v)mbo Techniek - de nieuwe werkelijkheid" met trends en oplossingsrichtingen 
met oa. Adri Pijnenburg (Pijnenburg Techniek Scouting) over de kansen van Techniekonderwijs naar aanleiding van het Brievenboek aan Minister Bussemaker 'zo overleeft Techniekonderwijs'.

Hierin schrijven 56 stakeholders uit onder meer onderwijs, bedrijfsleven, entertainment en jeugdcultuur een open brief aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In die brieven dragen zij ideeën, wensen en kansen voor het techniekonderwijs in Nederland aan. De insteek is positief met oplossingsrichtingen. Vanuit MBO scholen worden nog andere sprekers benaderd.

vrijdagmiddag 20 januari 2017
Hack het Leren
Een hackathon is voor veel scholen een nieuw begrip. De hoogste tijd dus om ermee kennis te maken en jouw onderwijs hiermee te vernieuwen. Tijdens deze themamiddag in het Innovatiehuis krijg je een beter beeld, handvatten en word je voorzien van tips om jouw team voor deze manier van leren te enthousiasmeren en concrete vervolgstappen te zetten.

Themamiddag met Sem van Geffen (Mission Start), Nick van Breda (24h Education Hackathon), Harry van der Schans (Koning Willem I College) en Adam Saint (Design Academie Eindhoven)

Woensdagmiddag 18 januari 2017
Robots in de klas, science fiction of realiteit?
Discussie over robotisering in het onderwijs en drie ervaringsverhalen van MBO scholen.

Lesrobot (vervangt ziek kind in de klas) met dr.ir.Jan-Willem van 't Klooster en Patrick Woudstra (Graafschapcollege)
De robot als collega met Serge de Beer (Lentiz)
Drônes in groen onderwijs met Dick van der Neut (AOC Oost)



woensdagmiddag 7 december 2016 
Themamiddag Virtual Reality in MBO
Eerder dit jaar organiseerde Kennisnet een VR Challenge met 3 MBO scholen en vonden MBOstudenten toepassingen voor urgente vraagstukken voor opdrachtgevers als Schiphol, politie en Hartstichting met virtual reality.

Deze middag delen Remco Pijpers (Kennisnet), Rufus Baas (Media College Amsterdam), Jan van Bemmel (Cibap) en Pieter van Klaveren (SintLucas) hun ervaringen en gaan we graag met jou aan de slag met VR en in gesprek over de rol van virtual reality in het onderwijs.



Vrijdagmiddag 4 november 2016
Aan de slag met Gamification
Gamification in de klas als practische werkvorm. Deze succesvolle workshop (eerder gegeven in 2014 en 2015) wordt nog een keer gegeven in het Innovatiehuis.

Een luchtige mix van presentaties, zelf ervaren hoe Gamification werkt, ideeën opdoen, geïnspireerd worden en zelf aan de slag gaan.
met Sem van Geffen, auteur van Gamification in de klas, Rob Hulsen, ambassadeur Mission Start en Joris van den Biggelaar, docent Koning Willem I College


woensdagmiddag 5 oktober 2016
Trends in ICT en Technologie
met Wilfred Rubens en Michael van de Wetering

Na een inleiding door Wilfred Rubens van belangrijke trends, ging Michael van de Wetering in op adviezen en instrumenten uit het Kennisnet Trendrapport, die MBO-scholen kunnen gebruiken bij het opstellen of bijstellen van hun ict-beleidsplan en bij het maken van keuzes rond slimme investeringen.



donderdagmiddag 29 september 2016 
Themamiddag Persoonlijke begeleiding en motivatie
Deze middag staat het Student Profiel Analyse instrument van Thomas Education centraal en de afstemming op gedragsvoorkeuren in lessen en student-begeleiding.

Monique van Aalst van Thomas Education gaat écht met de deelnemers aan de slag in een workshop 'kijken naar gedrag en talent'.
Met bijdrage van Nicole van den Bosch (HTRO docent bij InHolland) en student Luuk Beekman (Saxion), winnaar van de Reiswerk Studenten Challenge 2015.


Woensdagmiddag 21 september 2016
Asielzoekers in het onderwijs
Er komen steeds meer vluchtelingen naar Nederland. Ook zij hebben onderwijs nodig. Hoe ga je daar als MBO mee om?

Sedat Cakmak deelt de visie van Seca Docenten SeleCtie op Asielzoekersonderwijs onder thema “Eenheidsworst?”
Bijdrage uit de MBO praktijk door:
Paula Dourleijn, Coachklas Anderstaligen 18+ bij Scalda 
Rudi Knol, opleidingsmanager Educatie bij het Alfa-college





Woensdagmiddag 8 juni 2016 in Innovatiehuis
Academische werkplaats 
Thema: 'beroepsonderwijs uitvoeren' 

Prof.dr. Elly de Bruijn (Lector beroepsonderwijs aan de Hogeschool Utrecht, bijzonder hoogleraar beroepsonderwijs aan de Universiteit van Utrecht) en Anne Khaled (assistent Lector beroepsonderwijs aan de Hogeschool Utrecht)

Met collega's (-docenten) aan het werk te gaan rond het Thema Beroepsonderwijs uitvoeren.


Woensdagmiddag 18 mei
Themabijeenkomst Professionals in het onderwijs: beter af met/zonder registers?
Naar aanleiding van recente ontwikkelingen gaan we in discussie en delen we informatie over de invoering van het lerarenregister in het MBO onder leiding van dagvoorzitter. Frank Jansma - Onderwijscoöperatie : Invoering lerarenregister van-voor-door leraren Anna van der Horst – Promovendus | R&D MeursHRM : Wat weten we van proactief loopbaangedrag, zelfregie en duurzame inzetbaarheid Theo Mensen - Stichting ePortfolio Support : Kwaliteitsborging en professionalisering mét en zonder registers


Dinsdagmiddag 12 april
Academische Werkplaats met Liesbeth Baartman 
'Beoordelen in Beroepsonderwijs'
Liesbeth Baartman is Hogeschoolhoofddocent bij de Faculteit Educatie (FE) van Hogeschool Utrecht. Zij combineert onderwijs- en onderzoekstaken. Binnen het Lectoraat Beroepsonderwijs houdt zij zich bezig met onderzoek naar het thema “Beoordeling in het beroepsonderwijs”.

Deze dinsdagmiddag 12 april zal ze de Academische werkplaats begeleiden rond het thema Beoordeling in beroepsonderwijs.


Vrijdag 22 april 2016
Themamiddag Ondernemerschap in het MBO
Ondernemerschap in het MBO: cruciaal voor de toekomst.
Ondernemers Karen Romme en Karel Wijne presenteren hun methodiek 'Is Ondernemen iets voor jou?'
Theo van de Sande (Summa College) presenteert keuzedeel 'ondernemend vakman'.
Maarten Post (voorzitter van ZZP Nederland) gaat in op de maatschappelijke relevantie van ondernemerschapsonderwijs in het mbo.

Voor meer informatie en aanmelden ga naar onze website


woensdag 6 april en donderdag 7 april 2016
Dé Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT 
Deze 2-jaarlijkse CvI Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT is dé plek bij uitstek om kennis uit te wisselen en elkaar te ontmoeten. Hoe kan het ook anders als er 1x per jaar ongeveer zoveel mensen uit de MBO-sector samenkomen om hun onschatbare kennis uit te wisselen, te netwerken en hun beste ideeën te delen.

In 2016 is Noorderpoort het gastcollege, dus zal het in Groningen plaatsvinden in Martiniplaza. Ook een aantal PreConferenties vinden daar plaats op woensdagochtend 6 april.
Alle programmainformatie vind je op www.cviweb2016.nl 

woensdag 27 januari 2016
Ieder MBO een Practoraat

Het domein van het beroepsonderwijs is continu in ontwikkeling, er is veel behoefte aan kennisontwikkeling (onderzoek) en kenniscirculatie. Het mbo, met z’n praktische insteek, kan ook een dergelijke impuls gebruiken voor de ontwikkeling en verbetering van de kwaliteit van het onderwijs en de beroepspraktijk, vinden een aantal samenwerkende mbo’s, daarom richtten zij op 30 juni 2015 de stichting ‘Ieder mbo een practoraat’ op. Met initiatiefnemer Jorick Scheerens (Mediacollege Amsterdam).
Deze middag is georganiseerd met initiatiefnemer Jorick Scheerens (Mediacollege Amsterdam) (overhandigde zijn visiedocument op 12-11-2015 aan minister Bussemaker)


Vrijdag 11 december 2015
Themamiddag teamontwikkeling en teamleren
Op de (MBO-)scholen staat het werken in teams centraal. Veranderingen, waarmee scholen worden geconfronteerd vragen om verdergaande samenwerking tussen leraren, teamleiders en managers. Werken met (kern)teams, Energie in teams, Beeldend Trainen en Teams in the Lead.

Sprekers: Floor ter Wal (Stichting Leerkracht, Onderwijscoöperatie), Jeannie Bertens (Koning Willem I College), Margo Elemans (Elemans Search&Advies) en de BVMBO.

vrijdag 27 november 2015
Boekpresentatie iDNA en workshop creativiteit
Auteur Harry van der Schans is jarenlang werkzaam geweest als directeur van diverse onderwijsafdelingen bij het Koning Willem I College en heeft hij zich nu volledig toegelegd op het terrein van toegepast kritisch en creatief denken.

Hij presenteert zijn boek iDNA deze middag in het Innovatiehuis en geeft concrete handvatten voor het ontwikkelen van de creatieve mogelijkheden van medewerkers, studenten en docenten.

vrijdag 20 november 2015
Rekenonderwijs in het MBO
Het platform Rekendocenten (een initiatief van de BVMBO) doet een oproep aan rekendocenten en andere betrokkenen:
Praat mee over de professionalisering en emancipatie van de rekendocent!

Discussie over 'actieplan rekenonderwijs in het mbo' met BVMBO, Kooske Franken (Platform Rekendocenten), Floor ter Wal (Stichting Praktijkleren) en Rinske Stelwagen (Cinop)



donderdag 5 november 2015
Peer Review - het vervolg
Collega’s die bij elkaar op bezoek gaan, met elkaar mee kijken tijdens het werk, en daarover in een sfeer van vertrouwen en veiligheid van gedachten wisselen. Leraren hebben allemaal dezelfde opdracht, maar geven daar op verschillende manieren invulling aan. Die verschillen productief maken, DAAR draait het om bij peer review!

Sprekers: Marjolein Held (bvMBO), Tirza Bosma (Lesson Study - VU Amsterdam), Patrick Woudstra (Graafschapcollege) en Ger Wisselink (Saxion - Iris Connect)

vrijdag 6 november 2015 
Aan de slag met Gamification
Gamification als praktische werkvorm in de les. Deze succesvolle workshop (eerder op 14 november 2014) wordt opnieuw georganiseerd in het Innovatiehuis. Een luchtige mix van presentaties, zelf ervaren hoe gamification werkt, ideeën opdoen, geïnspireerd worden en zelf aan de slag gaan.

Sprekers: Sem van Geffen (Koning Willem I College, auteur boek "Gamification in de klas"),
Rob Hulsen (Hulan Studio en Ambassadeur Mission Start)
en Joris van den Biggelaar (docent Koning Willem I College)


woensdag 11 november 2015
De (on)mogelijkheden van de URENNORM

In april bezocht minister Bussemaker de Pré-Conferentie van Young MBO tijdens onze Managementconferentie NIEUW VAKWERK en schrok van de beperkende interpretatie van de Urennorm. Reden voor ons om met de Onderwijsinspectie, Cinop en een opleidingsmanager (MBO) een discussie te organiseren.

Sprekers: Els de Ruijter-Mooren en Maartje van den Burg (Onderwijsinspectie), Noud Theunissen (Opleidingsmanager Leeuwenborgh) en Sandra Beugel (CINOP Advies)

vrijdag 2 oktober
Themamiddag Mediawijsheid en Social Learning

De schrijvers zullen de beide boeken presenteren, waarna de auteurs samen met de deelnemers in gesprek gaan over hoe je social learning kunt inzetten bij mediawijsheid.

#Mediawijsheid in de klas (Auteur: Patrick Koning)
Hoe maak je jongeren mediawijs? Dit boek biedt handvatten voor docenten die mediawijsheid in hun vak- of beroepscontext willen integreren.

Social learning en leren met sociale media (Auteurs: Marcel de Leeuwe en Wilfred Rubens)
“Social learning en leren met sociale media” met het "wat": wat is nu social learning?; het "waarom": de veranderende context van leren; het "hoe": op welke manier we kunnen leren en het "waarmee": handvatten voor een didactische aanpak en implementatietips.


vrijdag 9 oktober
Uitgelicht:  Excellente teams in een verdraaide organisatie

Een verdraaide organisatie? Taakvolwassen en zelforganiserende teams? Hoe doe je dat dan met functionerings -en beoordelingsgesprekken? Stuur je op resultaten of ontwikkeling?
In vervolg op onze workshop op de CvI Managementconferentie NIEUW VAKWERK willen we onze vragen en dilemma’s verder uitdiepen.

Sprekers: Jannemieke Wijgergangs (ROC A12) en Paulien Schimmer (ROC A12, Veranderbrigade)


vrijdag 16 oktober 2015
Burgerschap
De vreselijke gebeurtenissen in Parijs in januari waren een wake-up call, een reminder aan ons allen dat we de aandacht voor burgerschap in ons onderwijs niet mogen laten verslappen. Makkelijk gezegd, in deze tijden van Jihad en IS en je suis hebdo ... maar hoe pak je dit aan?
Deze middag besteden we aandacht aan het onderwerp Burgerschap.

Sprekers: Wim van de Pol (Lid College van Bestuur Noorderpoort College) en Marleen Pasman (Noorderpoort), Ruud de Meij (Filosoof G&I), Frank Loeters of Eline Brink (Alfa College Burgerschaps Carrousel) en Alet van Leeuwen (Netwerk Burgerschap in MBO)


vrijdag 25 september 2015
Examencommissies: de kracht van het management
Welke kwaliteiten kenmerkt een goede examencommissie? Welke rol vervult de manager in het examenproces?
Het Onderzoek 'De kracht van de examencommissie' staat centraal tijdens deze Themabijeenkomst.

Uit verschillende invalshoeken elk vanuit hun eigen praktijk zullen Marleen van de Wiel (Servicepunt examinering mbo), Paula Willemse (IVA Onderwijs), Hans de Jong (ID College) en Wim Mulder (Cito) hun visie delen en ter discussie stellen.


vrijdag 29 mei 2015
ICT Bekwaamheid
Ict is een effectief middel binnen het onderwijs. Als ict op de juiste manier wordt ingezet leidt het tot meer motivatie, betere leerprestaties en een efficiënter leerproces bij de student. Maar wat is de juiste manier?
Tijdens deze themamiddag werken we gezamenlijk aan de ict-bekwame school. Met de inbreng van de deelnemers  gaan we op zoek naar de aanpak die werkt.

Sprekers: Mieke van Keulen en Jacques Kranenveld (ROC Mondriaan), Leo Bakker en Martine Kramer (Kennisnet) en Dana Uerz (HAN /iXperium)


donderdag 16 april t/m vrijdag 24 april 2015
Pop-up Innovatiehuis Wehe den Hoorn 
Met oa. Workshop Gamification met Sem van Geffen (Mission Start) en Maarten Stevens (8D Games), 'Wie leidt in 2020 de techniekdocent op?' met Ton Bruining (directeur beroepsonderwijs KPC) en initiator Mark Boiten (manager lerarenopleiding beroepsonderwijs Windesheim) en Tweedaagse Creatief probleem oplossen met Addy de Zeeuw (ervaren facilitator en een deskundige op het gebied van creatief denken)




vrijdag 10 april 2015
3 jaar en 3 maanden Innovatiehuis met als programma RAAK! 
2 experimentele bijeenkomsten die RAKEN! gecombineerd om ons 3 3/12 bestaan te vieren.

Helemaal in lijn met vorm versus inhoud schuwen we het experiment niet. Ton Bruining, Henny Morshuis en Addy de Zeeuw zullen de realisatie ter hand nemen, zij doen dat op persoonlijke titel.
Een persoonlijk accent zal duidelijk herkenbaar zijn.



woensdag 25 en donderdag 26 maart 2015
Dé Managementconferentie

Tijdens deze tweedaagse komen alle MBOscholen bij elkaar. Wij bieden hen de mogelijkheid om kennis te delen en te netwerken. Het gastcollege in 2015 is het Graafschap College. Laat je verrassen door de technologische en sociale innovatie in de Achterhoek.

Thema dit jaar is NIEUW VAKWERK





donderdag 12 februari 2015
PEER REVIEW
Collega’s die bij elkaar op bezoek gaan, met elkaar mee kijken tijdens het werk, en daarover in een sfeer van vertrouwen en veiligheid over van gedachte wisselen. Leraren hebben allemaal dezelfde opdracht, maar geven daar op verschillende manieren invulling aan. Die verschillen productief maken, DAAR draait het om bij peer review!

Sprekers: Suzanne Winnubst (LeerKRACHT en docent bij ROC A12),
Eva van der Molen over Collegiale consultatie, Carlijn van Diepen (docent) en Femmy Rave (locatiedirecteur en voormalig docent bij ROC A12)



maandag 26 januari 2015
De Innovatie Implementatie Toolkit
Pop-up Innovatiehuis Wateringen (Den Haag)

Kennisnet ontwikkelt een Innovatiewijzer die docenten helpt met innoveren: komen tot vernieuwing die het onderwijs beter maakt. In deze workshop kunnen docenten op basis van een eigen vraagstuk aan de slag met de innovatiewijzer om een stap verder te komen met de gewenste vernieuwing. Met als workshopleider Erwin Bomas (Kennisnet)





vrijdag 23 januari 2015 

Ouderbetrokkenheid in het MBO
Ouderbetrokkenheid is iets anders dan ouderverantwoordelijkheid. Leerlingen in het MBO zijn zelfstandig, bijna volwassen. Hun ouders zijn nauwelijks nog verantwoordelijk, maar wel degelijk betrokken.

Met sprekers: Peter de Vries (CPS), Peter Boogers (Noorderpoort college) en Metin Çelik (Hoofdinspecteur van politie)






donderdag 11 december 2014
Ontdek, droom, ontwerp en realiseer LOB (Loopbaanoriëntatie en -begeleiding)
LOB tot werkelijkheid laten komen voor studenten, hoe pak ik dat aan? Wat betekent dit voor het curriculum en loopbaanbegeleiders? En wat is eigenlijk van belang als het gaat om de professionaliteit van LOB?
Vanuit deze invalshoeken prikkelen drie sprekers uw geest.
Sprekers: Marieke Baijens (CINOP), Rogier van Essen (LesLab) René van Dijck en Ben Oligschlager (SintLucas)



vrijdag 21 november 2014
Hoe kan de masterdocent zich profileren?
Eén van de uitdagingen, waar het MBO voor staat is het invullen van de functiemix. Het ontwikkelen van competenties via een masteropleiding leidt echter niet automatisch tot ander gedrag in - en innovatie van- een organisatie.
Sprekers: Conny Daansen (Nova College), Marco Snoek (Hogeschool van Amsterdam) en José van den Berg (ECBO)







vrijdag 14 november 2014 
Aan de slag met Gamification
Gamification als praktische werkvorm in de les.
Een luchtige mix van presentaties, zelf ervaren hoe gamification werkt, ideeën opdoen, geïnspireerd worden en zelf aan de slag gaan.
Sprekers: Patrick Koning (sr. docent Koning Willem I College), Sem van Geffen (Koning Willem I College, auteur boek "Gamification in de klas") en Robbert van der Pluijm (Lab to Learn).


3 - 7 november 2014
Week van de Social Media
Zoals eerdere jaren gebleken is, kent de MBOsector veel actieve gebruikers van Sociale Media voor onderwijsdoeleinden.   Zij komen hun ervaringen en kennis met jou delen.
Er worden diverse Themamiddagen georganiseerd in het Innovatiehuis met sprekers als oa. Ashwin Brouwer (Friesland College), Jorick Scheerens (Mediacollege Amsterdam), Albert van der Meulen (Friesland College), Karin Winters, Job Vos (Kennisnet). Bekijk de weblog voor programma en aanmelden.


31 oktober en 1 november
Innovatiebattle
Ben je docent en heb je al langere tijd een idee waar je maar niet toe komt? Lesgeven, voorbereiden en nakijken nemen je helemaal in beslag... eigenlijk wil je er gewoon mee aan de slag. Ook omdat je ervan overtuigd bent, dat het onderwijs daar beter van wordt.
Samen met het HPBO organiseren we deze Innovatiebattle.
Op 31 oktober en 1 november strijden de finalisten (4 uit MBO, 2 uit HBO) in een tweedaagse ‘pressure cooker sessie’ en wordt de winnaar bepaald.

En de winnaar is ... Hogeschool Rotterdam
Verslag volgt nog!


vrijdagmiddag 26 september*
Wie leidt in 2020 de techniekdocent op?
De overheid investeert o.a. via het Techniekpact en topsectorenbeleid in techniekonderwijs, dat beter moet aansluiten bij de behoefte van de bedrijfstak. Zeer recent kwam daar het investeringsfonds voor innovatie van het technisch beroepsonderwijs bij. Wat betekent dat voor de techniekdocent? Inleider: Ton Bruining (KPC Groep)
Sprekers zijn o.a. Mark Boiten (Hogeschool Windesheim), Erwin Brouwer (Koning Willem I College), Jeroen van den Oord (Scalda).
*op 26 september geen plaats meer, wordt herhaald op 23 april 2015 in Wehe den Hoorn (Groningen)


vrijdagmiddag 19 september 2014*
De Nieuwe Kwalificatiestructuur
De nieuwe kwalificatiestructuur staat klaar.Tijd voor visie op onderwijs, voor visie op verandering, voor focus. Vanuit verschillende gezichtspunten bediscussiëren we de dilemma's die de implementatie van een nieuwe kwalificatiestructuur met zich meebrengt.
Sprekers zijn Marion van Neerven (OAB Dekkers), Wim Jellema (SBB) en Ivonne Harmsen (Graafschap College)
* volledig uitverkocht