7.6.16

Themamiddag Asielzoekers in het onderwijs – Eenheidsworst?

Er komen steeds meer vluchtelingen naar Nederland. Ook deze mensen hebben onderwijs nodig.

Op woensdagmiddag 21 september organiseren we een themabijeenkomst over het onderwerp Asielzoekers in het onderwijs en hoe je daar als MBO onderwijs mee omgaat.

Eenheidsworst? 
Hoe moeten specialisten in het beroepsonderwijs inspelen op de ontwikkelingen in het asielzoekersonderwijs? Durven wij naar individuen te kijken i.p.v. naar massa? Weten wij met sociaal emotionele kwesties om te gaan en kunnen wij kwalitatief goed onderwijs leveren om dit in goede banen te leiden?
Slechts een aantal vragen die ontstaan door de grote toestroom aan asielzoekers.

Gaan we eenheidsworst aanbieden met het risico op ‘mismatch’?

Kunnen docenten die binnen het reguliere onderwijs goed functioneren deze klus aan of juist niet omdat kennis van verschillende culturen ontbreekt? Hoe gaan we traumatische ervaringen van onze nieuwe buren, vrienden en medeburgers kanaliseren en managen? Het Asielzoekersvraagstuk, in deze grootte, is voor ons allen nieuw. We krijgen te maken met het kip-of-ei-probleem. Moeten we ze eerst de taal leren en de rest komt later? Of eerst werken aan de integratie op de arbeidsmarkt? Dit vraagt om verschillende financiële overwegingen en stappen. Wie krijg je als mbo-school als nieuwe klant? De asielzoeker, de gemeente of het COA?
Moeilijke vraagstukken waarop niet altijd passende antwoorden zijn te geven.

Seca heeft over dit nieuwe beroepsonderwijs een duidelijke visie. Wij gaan er vanuit dat de docent zich aanpast aan de nieuwe diversiteit binnen een klas en niet andersom. Maar misschien denkt u daar als opleidingsmanager, directeur of docent heel anders over.
Sedat Cakmak van Seca Docenten SeleCtie gaat in op de vraag aan u: gaat u voor Eenheidsworst?

Rudi Knol, opleidingsmanager Educatie bij het Alfa-college levert een bijdrage met als titel: Succesvol inburgeren met een opleiding. Hij vertelt over leerroutes van het Alfa-College, schakelprogramma’s en gecombineerde programma's met mbo en toont een paar filmpjes.

Een verslag van deze themamiddag met links naar de presentaties kun je HIER nalezen.Deze bijeenkomst is gevalideerd voor 3 RU

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het invullen