8.3.16

Themamiddag Ondernemerschap in het MBO: cruciaal voor de toekomst!

Meer informatie op: www.isondernemenietsvoorjou.nl
Verslag van deze Themamiddag in het Innovatiehuis door Karel Wijne:

Op 22 april waren er 13 ROC's aanwezig in het Innovatiehuis. Onderwerp van de middag was:
Is ondernemen iets voor jou? 

De arbeidsmarkt verandert. Er zijn steeds minder vaste banen en steeds meer klussen voor zelfstandig ondernemers. Zeker op mbo-niveau zal dat het geval zijn. Daarom is naast het leren van een goed vak belangrijk dat we onze jongeren laten nadenken hoe ze later in de maatschappij hun geld willen verdienen. In loondienst, als ondernemer of misschien wel een combinatie van die twee.

Maarten Post is voorzitter van ZZP Nederland, een organisatie die zzp'ers met raad en daad bijstaat en daarnaast de belangen voor deze groeiende groep behartigt in Den Haag. Maarten geeft het belang van het nadenken over de consequenties van ondernemer zijn op jonge leeftijd aan. Hij daagt de ROC's uit om goede voorlichting te geven. Iedereen moet weten wat er bij ondernemerschap komt kijken. Een gefundeerde keuze om ondernemer te worden of om het juist niet te doen is belangrijk. Je kunt HIER zijn presentatie terugzien.

Theo van de Sande van ROC Eindhoven bedacht samen met een aantal collega's dat er een ondernemend keuzedeel ontbreekt. Namelijk dat voor mensen die later als zzp'er aan de slag willen. Hij verzamelde 10 ROC's om zich heen en ontwikkelde samen met hen het keuzedeel ondernemend vakman. Dit keuzedeel is bijna goedgekeurd en kan ingezet worden van niveau 2-4. In een korte presentatie zette hij het keuzedeel neer en de groep besprak de mogelijkheden en ging dieper in op de examinering. Dat dit keuzedeel in een behoefte voorziet werd zeer duidelijk tijdens de discussie. Je kunt HIER zijn presentatie terugzien.

Op het eind van de dag presenteerden ondernemers Karel Wijne en Karen Romme hun nieuwe methode: Is ondernemen iets voor jou?
Karel houdt zich al 10 jaar bezig met ondernemerschap in het mbo en was de initiator van het mbo certificaat ondernemerschap. De opzet die destijds door vijf ROC's is gemaakt is nog steeds terug te vinden in de huidige keuzedelen ondernemerschap. Ondernemers zijn geen lezers, maar de boeken van Karen over Calimeromarketing worden heel veel gelezen.
Ze hebben besloten om hun krachten te bundelen om zo jonge mensen op een boeiende wijze kennis te laten maken met alle aspecten van het ondernemerschap. Maar ook om docenten handvatten te geven om daar goede lessen over te geven. Niet alleen in de klas, maar ook met veel buitenschoolse opdrachten.

De methode bestaat uit: Een handboek of een introductieboek, Ondersteunend materiaal voor docenten, Buitenschoolse opdrachten om de praktijk te ervaren en Toetsvragen. 
Het handboek wordt geleverd inclusief de E-scan Ondernemerstest. Deze test helpt om meer inzicht te krijgen hoe ondernemend iemand is. Kijk voor meer informatie over de methode op de website  Is ondernemen iets voor jou? 

In de interactieve presentatie werden er veel vragen gesteld. Daarnaast konden de deelnemers samen aan de slag met de opdracht: 
Hoeveel zou jij moeten verdienen als je je baan als zzp'er zou doen. 
Ook voor de ondernemende docenten was deze opdracht een eyeopener. 

Na afloop ging iedereen met een introductieboekje van Is ondernemen iets voor jou en met veel nieuwe kennis en contacten naar huis.

Wil je de presentaties nog een keer terugzien, of meer informatie over de Methode, je vindt alle presentaties en het verslag van de middag van Karel Wijne HIER.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het invullen