13.8.12

Wisselkunst zomer 2012


Het Innovatiehuis biedt een wisselende expositie van werken door Bossche Kunstenaars. In de zomerperiode van 2012 was dit:

shirley welten o.a. Onweer  in de Huiskamer

In het werk van beeldend kunstenaar shirley welten krijgt de kijker een ruimte aangeboden. Voor haar foto’s geldt dat deze ruimte een mentale ruimte is; het kijken naar haar foto’s creeërt een plaats voor gevoelens, denkbeelden en emoties.
Zoals alle ruimte, is deze ruimte tegelijkertijd vrij en begrensd. De stijl, het karakter en  eigene van het werk van shirley welten openbaart zich wanneer men in staat is om staande voor haar werk het betekenisvragende van deze vrijheid en de geboden betekenis die ontstaat door zijn begrenzing te ervaren.
vrijheid - Wat iets betekent kan niemand zelf bepalen. Elke betekenis van elk woord, van elk gebaar, zelfs van elk van onze levens, komt tot stand. Het komt tot stand wanneer en zolang wij bij elkaar komen, elkaar spreken, elkaar zien. Degenen die het hardste naar betekenis zoeken en er het meeste belang aan hechten, zijn het meest aan anderen overgelaten om met hen deze betekenis te vinden.
grenzen - Onbegrensde ruimte is vormeloos: 
zij loopt door naar alle kanten en duldt niets in zich, omdat elk ding erin met zijn eigen grenzen haar ook tot begrensd zou maken. Onbegrensde ruimte is altijd leegte. Niets van betekenis kan in leegte bestaan. Onbegrensdheid heeft alle betekenissen in zich en is daarmee betekenisloos. Betekenis heeft grenzen nodig.

shirley welten toont tijdens de wisselkunst tentoonstelling in het Innovatiehuis vier fotowerken. Twee daarvan zijn in de huiskamer geplaatst: ‘onweer’ en ‘beschoten huis bosnië’ en twee in de vergaderkamer, namelijk ‘slaapkamerspiegel’ en ‘uitgedroogd meer kroatië’.

 

Irka Stachiw  o.a. Lentemorgen in Bossche Broek
Irka over haar werk: "Mijn schilderijen oefenen invloed uit op hun omgeving.
Hoewel ze mijn werkelijkheid verbeelden, hoop ik dat jij er een eigen interpretatie aan kunt geven. Dat je erin kunt wandelen. Of er juist een rustpunt in kunt vinden."

Irka over 'Lentemorgen in het Bossche Broek':
Na twee keer er aan schilderen liep ik al vast: zulke mooie tere tinten, ik durfde niet meer verder', zette het schilderij aan de kant ... De mooie tere tinten bleven me zodanig uitdagen, zonder dat ik wist wat ik er mee aan moest, dat ik het schilderij wegborg.
En daar stond ik dan bijna een half jaar later weer tegenover dit doek, met de winter en de prille lente van Nederland in mijn ziel. Met met veel meer moed, durf en “techniek” ging ik aan het werk. Het zou moeilijk worden om de oorspronkelijke late zomersfeer te bewaren. Het werk werd steeds aardser, met gelukkig toch nog dat tere in het licht.
In de kleine sessieruimte heeft Irka ook ingelijste acryl-op-papier werken opgehangen. Kom vooral kijken!

ANNE VAN DEN HEUVEL | art & design studio voor kleurrijk wonen & werken
presenteert tijdens de wisselkunst tentoonstelling o.a. haar viltreliëf Acoustic Couture & een aantal werken uit de collecties Divine Acoustics & Home Couture
Met haar veelzijdige werk weet ANNE VAN DEN HEUVEL te 'ont-saaien'. Zij laat ruimtes communiceren door het geraffineerde gebruik van kleur, materiaal en vorm in combinatie met de intrinsieke eigenschappen van de omgeving. Op die manier schept ANNE VAN DEN HEUVEL (aan)sprekende woon- en werkplekken die mensen omgeven, inspireren en motiveren. Anne van den Heuvel verstaat de kunst om haar creaties onderdeel te maken van het alledaagse. Daardoor wint het 'gewone' aan kleur en wordt het aangenamer en spannender. De wandkleden en textiele muurobjecten van Anne van den Heuvel voegen warmte en sfeer toe aan woon- of werkomgeving.

In de Sessieruimte plaatste Anne haar vilten muurkunstwerken ACOUSTIC COUTURE (zie foto) en wandkleden GESPREKSSTOF uit de collectie 'Divine Acoustics', die niet alleen warm en zacht zijn, maar naast de monumentale uitstraling ook een sterk geluiddempende werking hebben. Deze gunstige akoestische werking verbetert de klankkleur van de Sessieruimte van het Innovatiehuis. Een lust dus voor het oog en voor het oor!

In de huiskamer hangen ook enkele werken uit de de collecties Divine Acoustics & Home Couture van Anne. Kom het gerust bekijken, voelen en ervaren!

Furore - Thea van Vliet 
Thea van Vliet, zoals Furore (brons)

Thea: "Wat mij mijn leven lang al intrigeert is de macht van de menselijke geest. De kracht waardoor wij in staat zijn te evolueren, waardoor wij voelen, dromen, fantaseren. De materie waaruit wij en onze wereld bestaan beperkt ons, maar desondanks kunnen wij haar transformeren. Wij verenigen hemel (geest) en aarde (materie) in ons.
Ik zie mijn beelden als een vervoermiddel dat de mens de mogelijkheid geeft zich los te maken van het dagelijkse en ruimte geeft aan de droom, die essentieel is om verandering mogelijk te maken."

Michiel van der Laar, zoals Autumn (slagmetaal en olieverf op doek)

Autumn - Michiel van de Laar 
De basis van zijn kunstenaarsschap is gelegen in een gedegen schildersvakopleiding en hij gebruikt zijn kennis en kundige uitvoering van 18e en 19e eeuwse schildertechnieken in zijn werk.

Ook zijn 'ancient flowers' zijn in het Innovatiehuis vertegenwoordigd. Door details uit deze schilderijen tot hoofdonderwerp te maken voor zijn monumentale bloemstukken brengt hij de kijker in vervoering door de compositie, het kleurgebruik en vooral de werking van het licht op een manier dat men met recht kan spreken van “ Trompe l’oeil in optima forma “.Miguel Huinder,
vrij werk, verschillende materialen
Miguel Huinder,

studeert in Maastricht en heeft dit werk speciaal gemaakt ter gelegenheid van de Opening van het Innovatiehuis.

Miguel's korte toelichting op zijn kunstwerk/visie als kunstenaar:
"Kunst als spel tussen zin en onzin"

Eerder plaatsten ook Marlies Krijgsman en André Geertse hun werk in het Innovatiehuis. Voor de link naar hun website ga naar het bericht "Wisselkunst januari-maart 2012"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor het invullen